2001 - 2003

Het begin en openingsjaar...

Voor het ontstaan van Attractiepark Toverland moeten we terugkeren naar het jaar 1995, in dat jaar startte Gelissen en Kortooms met de eerste initiaties voor een nieuw attractiepark. 

Uiteindelijke opende het park 6 jaar later, op 19 mei 2001 opende Attractiepark Toverland voor het eerst haar poorten voor het publiek. Het idee ontstond echter enkele jaren eerder, toen eigenaar Jean Gelissen met zijn familie door het Steinerbos liep. Het begon te regenen en het viel hem op dat het park in één klap leeg liep. Als er een binnenspeeltuin zou geweest zijn, zou dit niet gebeuren. Zo ontdekte hij een gat in de markt.

Gelissen, tevens eigenaar van bouwbedrijf Gepla (Gelissen Plafonds) legde het idee voor aan zijn zus Caroline Kortooms, die op dat moment les gaf in het basisonderwijs. Zij bedacht de naam Toverland. Toveren -wist zij- spreekt tot de verbeelding van kinderen. Als Kortooms in de klas voorlas en het verhaal ging over toveren, dan hingen de kinderen aan haar lippen.

Voordat Gelissen en Kortooms hun droom zouden verwezenlijken, bezochten ze een groot aantal attractieparken in binnen- en buitenland. Wat waren de sterke en zwakke punten en waar renden kinderen het eerst heen? Ook legden ze kinderen honderden foto's voor met de vraag wat hun favoriete attractie was en aan ouders werd gevraagd wat zij belangrijk vonden. Het resultaat was de eerste hal met de naastgelegen Tovertuin, overzichtelijk van opzet, met goede zitgelegenheid en naast mooie, veilige attracties ook gelegenheid voor actief vermaak.
 

Onder de term actief vermaak opende Toverland de eerste achtbaan van het park. Boomerang is een junior coaster van de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en opende op 19 mei 2001. De coaster is zo'n 12 meter hoog en behaald een gemiddelde snelheid van 60km/u over een baanlengte van 320 meter. Tijdens het openingsjaar van deze junior coaster werd de naam 'Achtbaan' gehanteerd. In 2003 werd er een naamsverandering doorgevoerd en ging Achtbaan door het leven als Boomerang. 

In het openingsjaar bezochten 175.000 bezoekers Toverland.

2002
In 2002 werd er verder geïnvesteerd voor de kleinste onder ons. Toverland opende dit jaar het speelhuis, een speelweide voor de kleinste kinderen. Het speelhuis kan je terugvinden in het Land van Toos recht tegenover Djinn en de Klimhoed. Morrel het huiszwijntje van Toos krijgt dit jaar een eigen attractie, genaamd Morrel Hopper. Hierdoor begon ook Morrel een belangrijke rol te spelen als mascotte in het park.

Het park sluit het jaar af met een flinke stijging in de bezoekersaantallen die ruim over de 200.000 uitkwamen. 

2003

Dit jaar wordt er naast de Hara Kiri een nieuwe waterglijbaan geopend, genaamd AquaSnake. De glijbaan was best uniek te noemen door de verlichting die werd toegevoegd in de attractie wanneer men erdoorheen vaarde. 

In dit jaar zakte de bezoekersaantallen tot net onder de 200.000. 

keyboard_arrow_up

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x