Interview Tessa Maessen

10 november 2014

Interview Tessa Maessen

Door de jaren heen hebben we het entertainment en evenementen sterk zien groeien in Toverland. Bezoekers waarderen evenementen zoals de Midzomeravonden en Halloween enorm. Naar aanleiding van het succes van deze evenementen, shows en entertainment had Toverlandfansite begin september een openhartig gesprek met Tessa Maessen, manager entertainment. 

Kennismaking

Dag Tessa, dank je wel om even tijd vrij te maken voor een interview met de Toverlandfansite. Kan je ons vertellen wie je bent en hoe je bij Toverland terecht bent gekomen?

Tessa: Ik ben Tessa Maessen en ik kan je vertellen dat ik letterlijk ben opgegroeid in Toverland. De initiatiefase van Toverland is begonnen in 1996, toen was ik 7 jaar oud. Caroline (Kortooms, directeur, moeder van Tessa) en Jean (Gelissen, eigenaar) deden toen heel veel research, kijken in andere parken wat populair is bij kinderen en wat niet. Ik ben heel vaak als proefkonijn meegegaan naar diverse parken in binnen- en buitenland om alles uit te proberen. Op het moment dat Toverland gebouwd werd, gingen we elke zondag met het hele gezin naar de vorderingen kijken. Dat vond ik heel leuk. Het eerste wat is opgebouwd, is de soft-play. Daar heb ik samen met mijn zusje uren in gespeeld. De zweefmolen (Sim Sa La Swing) was de eerste attractie die klaar was. Ik weet nog dat we op een doordeweekse dag telefoon kregen dat we deze attractie mochten komen testen. Niet alleen ik en mijn zusje, maar ook de rest van de familie was erbij. We hebben toen zolang in de zweefmolen gezeten, dat we er misselijk uit kwamen. Twee jaar na opening van Toverland wilde ik gaan werken en ben ik gestart in het restaurant met kleine werkjes. Langzamerhand leerde ik de kassa en gasten te woord staan. Later werkte ik elke zondag eerst in de horeca en later heb ik me gespecialiseerd in animatie en receptie. In 2007 was mijn middelbare school afgelopen en ging ik verder studeren, na enkele weken wist ik dat de studie niet was wat ik ervan had verwacht, omdat ik in mijn hart wist, dat ik graag in Toverland wilde werken. Daarom ben ik gestart aan de NHTV in Breda met de studie vrijetijdsmanagement in een duale variant, wat inhield dat ik 4 dagen werkte in Toverland en 1 dag naar school ging. Omdat alle opdrachten praktijk gerelateerd waren heb ik deze studie kunnen afronden op 3 jaar. Daarna ben ik in Toverland begonnen op de marketing afdeling. Na 2,5 jaar begon er behoefte te komen voor een persoon die zich full-time bezig hield met het entertainment en de evenementen van Toverland. Ik heb destijds mijn onderzoeksscriptie geschreven over het entertainment en men vond het logisch dat ik deze functie opnam. Vanaf toen kreeg ik taken om evenementen te organiseren, maar ook theater en shows vielen onder mijn verantwoordelijkheden. Uiteraard hoef ik dit niet alleen te doen. Dit doe ik samen met mijn zeer gewaardeerde collega’s Paula en Henny.

Wat is je belangrijkste rol als manager entertainment van een snelgroeiend park zoals Toverland?

Tessa: Mijn hoofdwerkzaamheden zijn de evenementen organiseren van Toverland zoals de Midzomeravonden, Halloween en de activiteiten rondom kerst. Daarnaast organiseer ik de shows, zoals de Toos Tovershow en de grotere shows zoals de Toverzolder en de dive show 'Legend Of The Pearl' en de animaties zoals de stelten lopers, de karakters en alle andere extra activiteiten.

Sinds wanneer ben je actief in Toverland?

Tessa: Sinds 2003

Wij hebben vernomen dat je anderhalf jaar geleden ervaring hebt opgedaan in het Duitse Europa-Park. Wat heb je persoonlijk geleerd in de periode dat je ervaring op deed in Europa-park?

Tessa: Klopt, van januari tot april 2012 heb ik stage gelopen in Europa-park. De reden hiervoor was, dat Caroline en Jean het geweldig zouden vinden als Toverland later in de familie kan blijven. Daarom heb ik werkervaring opgedaan in een ander park. Tijdens mijn periode in Europa-park was het park gesloten, waardoor ik voornamelijk achter de schermen mocht werken. De schaatsshow werd in een nieuw jasje gestopt en ik was de assistent van de regisseurs, daarnaast heb ik ook geholpen bij grote bedrijfsfeesten en de persbijeenkomst van houten achtbaan Wodan.

je bent sinds enkele jaren actief bezig met het entertainment voor Attractiepark Toverland. Is het entertainment iets wat je altijd geboeid heeft, of is het pas ontstaan in de Toverland-periode?

Tessa: Dat is een goede vraag. Ik heb allerlei functies beoefend in Toverland. Maar ergens heeft het entertainment me altijd al geboeid. Toen ik hier werkte als seizoensmedewerker, vond ik het geweldig om als Toos Toverhoed de show te spelen. Mede dankzij mijn afstudeerscriptie hebben we in 2010 één Midzomeravond georganiseerd en als je nu bekijkt dat we van 1 naar 5 Midzomeravonden zijn gegaan in 2014, dan kan je concluderen dat entertainment zeer hard gegroeid is en nog steeds blijft groeien.

Middenstuk

Entertainment is voor Attractiepark Toverland de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Het park beschikte vanaf het prille begin over het Tovertheater, waar verschillende shows werden opgevoerd. Toch kwam er na de sluiting van dit theater geen theater meer terug. Wat is hiervan de reden?

Tessa:  Ja daar is een vrij simpele reden voor, er is op dit moment geen andere locatie die geschikt is als theater. Ik werkte nog niet in fulltime dienst, toen er werd beslist om het theater te vervangen door de Bazaar. Het podium in de Magic Forest voorziet goed in een bepaalde behoefte. Veel bezoekers kunnen tegelijkertijd naar de shows kijken. Meer dan voorheen in het Tovertheater. Wel merken we dat er een aantal storende omgevingsfactoren zijn zoals de Backstroke en de doorgang van het Land Van Toos naar de Magic Forest. Het is dan ook een grote wens van mijn collega Paula en mezelf om in de toekomst weer een afgesloten theater te krijgen voor de Toos Tovershow.

Is er een plan voor een groot nieuw overdekt theater?

Tessa: Er zijn nog geen concrete plannen, maar ik mag wel aanwezig zijn bij de gesprekken over de toekomst van Toverland. Met mijn entertainment achtergrond kan ik in die gesprekken het belang van entertainment aankaarten. Als we groter willen worden en ook grotere shows willen aanbieden, dan kunnen we er uiteindelijk niet meer omheen. In de eerste plannen voor het hotel was er sprake van een theater. Ik durf niet te zeggen of dit in de huidige plannen nog gehandhaafd is.

Een vaste waarde in het park is de show waar Toos en Morrel de gekste avonturen beleven. Op dit moment wordt de show al enkele jaren opgevoerd in de Magic Forest, maar mede door de komst van de Magische Vallei is het park in bezoekersaantallen flink aan het groeien. Tot welke grens van bezoekersaantallen kan de Toos Tovershow nog worden opgevoerd op de huidige locatie in de Magic Forest?

Tessa: De show kan prima blijven spelen op deze locatie. De frequentie van de show hebben we echter in de zomer opgehoogd van twee naar drie show per dag. Ik doe op dit moment ook onderzoek onder onze Duitse gasten, omdat we merken dat er vraag is om de show eventueel 2-talig op te voeren. Of het er daadwerkelijk komt, weet ik nog niet. Maar het is wel interessant om hier in de toekomst eventueel rekening mee te houden.

In de jaren 2009 en 2010 pakte Attractiepark Toverland in het voorjaar groots uit met de Magic Nights, een avond vol shows en magie. Helaas verdwenen de Magic Nights stilletjes van de evenementenkalender. Lag het aan de tegenvallende belangstelling van het evenement of waren er andere redenen?

Tessa: Wij vonden de Magic Nights een geweldig evenement. Een evenement heeft tijd nodig om geladen te worden en om een naam te krijgen. De bezoekersaantallen vielen echter twee jaar op rij tegen. Daarom hebben we besloten om het niet nog een jaar voort te zetten. Wellicht kan dit evenement in de toekomst nog eens terug komen in een aangepaste varianten op een andere tijdstip, aangezien de vorige edities vroeg in het seizoen plaatsvonden. Waarschijnlijk zaten we in de timing gewoon verkeerd.

De Toverzolder werd de eerste grote parkshow voor Attractiepark Toverland, een show mede door Jora Entertainment bedacht. Hoe kwam het verhaal van De Toverzolder tot stand?

Tessa: Mijn collega Benny heeft dat proces van dichtbij meegemaakt. Ik heb vanuit mijn functie als evenementenmanager de eerste brainstormsessie mogen bijwonen. Tijdens deze sessie zaten enkele medewerkers van Jora en Toverland samen en we zijn gewoon aan het brainstormen geslagen. Tijdens die brainstorm is de basis gelegd dat het met magie en illusies te maken moest hebben en zo heeft dat verhaal verder vorm gekregen.

Hebben jullie nog plannen om samen te werken met Jora?

Tessa: Ik heb de samenwerking als heel prettig ervaren en het is een partij die zeer goede kwaliteit neerzet. Ik sluit een nieuwe samenwerking absoluut niet uit.

Begin 2014 werd beslist om de Toverzolder niet meer tot leven te wekken. In plaats daarvan zou de focus liggen op straatentertainment, toch komen er in het voorjaar plannen naar buiten voor een nieuwe show. Was Legend Of Pearl een last minute beslissing en waarom is er toch beslist om een nieuwe parkshow te brengen?

Tessa: Met alle shows die we opvoeren, houden we een looptijd aan van 2 jaar. We hadden dit jaar ook niet het budget beschikbaar om een nieuwe variant van de Toverzolder te ontwikkelen. Ik heb vanuit het managementteam de opdracht gekregen om een aantal voorstellen uit te werken. Straatanimatie creëert geweldige momenten vol beleving, maar voor een beperkte groep mensen, vandaar dat ik toch enkele showvoorstellen heb uitgewerkt.

Een High Diving show is al een oud concept. Ze was al te zien was in verschillenden andere parken in Nederland, Duitsland en België. Waarom de keuze voor dit type show?

Tessa: Als je zegt 'high diving show' weet iedereen wat voor show je kan verwachten. Je kan dit makkelijker in de markt plaatsen dan de jaren ervoor met de Toverzolder.

De High Diving Show Legend Of The Pearl kwam tot stand met het Frans familiebedrijf Sokol. Hoe kwamen jullie als entertainmentteam bij dit bedrijf terecht en is er een speciale reden waarom Toverland voor dit bedrijf koos?

Tessa: Jazeker, op het moment dat we beslisten om voor de high diving show te gaan, gingen we eerst kijken welke aanbieders van high diving shows er op de markt waren. In Europa zijn er dat twee: Falcon entertainment en Sokol. Deze laatste voorziet ook de show in Europa-park. Nadat Sokol een prijsofferte had uitgeschreven, hebben we hen uitgenodigd voor een gesprek en nu blijkt dat ook Sokol een familiebedrijf is. Er was dadelijk een klik tussen de directeur van Sokol en ons, waardoor we vertrouwen hadden in deze partij. Daarom hebben we besloten om met deze firma in zee te gaan.

Hoe is het verhaal van de Legend Of The Pearl ontstaan?

Tessa: Het verhaal is gebaseerd op een bestaande diveshow, die enkele jaren geleden opgevoerd werd in een Walibi park. In overleg met Sokol hebben we het verhaal aangepast en een Toverlandjasje gegeven. De muziek die er bij te pas kwam, hebben we zelf samengesteld. De muziek is één van de belevingen binnen zo'n show. We waren ervan overtuigd dat we de show naar de hand van Toverland konden zetten en dat is gelukt.

De muziek van de Magische Vallei werd gecomponeerd door IMAscore waar jij samen met Peter Van Holsteijn intensief hebt samengewerkt. Hoe is deze ervaring meegevallen?

Tessa: Dat was een geweldige ervaring. De eerste muziek van Toverland is gemaakt door mijn vader, dan hebben we het echt over de eerste liedjes van Toos, de attractie muziek van de Magic Forest en het Troy gebied. Mijn vader is overleden in 2008 en het geeft me een bijzonder gevoel, zelf in te staan voor de muziek van Toverland. Caroline heeft altijd de teksten geschreven van de liedjes, op Troy de sensatie na, dat is geschreven door collega Barry. De jongens van IMAscore zijn geweldig, zoals ik altijd zeg 'dat zijn componisten van magie'. Toen we met de muziek bezig waren voor de Magische Vallei hebben we toevallig een promotiepakket toegestuurd gekregen van IMAscore. Caroline had die cd eens opgezet in haar auto en we waren zo onder de indruk van de muziek dat we de jongens hebben uitgenodigd voor een gesprek. Een dag na het gesprek hadden we al de eerste demo's voor de verschillende zones in de vallei. We waren zo onder de indruk, dat we er verder mee wilden gaan samenwerken. Gedurende de ontwikkeling van de Magische Vallei was de samenwerking tussen IMAscore en ons intens. Heel wat uurtjes zijn we ermee bezig geweest, maar we zijn zeer tevreden met het eindresultaat. Wanneer we weer nieuwe muziek nodig hebben in de toekomst, is IMAscore de eerste partij waar we weer mee rond de tafel zullen gaan zitten.

Er wordt al eens geroepen om de muziek van het Troy gebied in een moderner jasje te stoppen, hoe staat Toverland hier tegenover?

Tessa: Peter Van Holsteijn, de imagineer van Toverland en ik zijn de hoofdverantwoordelijken voor de muziek in Toverland en we hebben een tijdje geleden een heel kritische muziekronde gelopen. Onze conclusie was dat de muziek van het Troy station toe is aan vernieuwing. De stationsmuziek is geweldig en heeft een zeer leuke geschiedenis. Alleen roept de muziek niet het gevoel op dat we wilden verkrijgen. Het is geen muziek die past bij zo'n houten beest als Troy. Het staat zeker op ons verlanglijstje om de muziek aan te passen, maar dat is niet prioritair. Echter als er extra budget vrijkomt, zullen we er zeker rekening mee houden. Wat ik je al wel kan vertellen is, dat de gezongen versie van 'Troy de sensatie' uit de playlist verdwijnt. De reden is dat het niet meer past in de sfeer die we daar willen oproepen. 

De Midzomeravonden is één van de grootste evenementen die jaarlijks terugkeren op de kalender. Dit jaar is er meer dan ooit aandacht gegeven aan het entertainment. Hoe kijkt je terug op de Midzomeravonden van 2014?

Tessa: Wij kijken terug op zeer geslaagde avonden. Wat we dit jaar wilden doen was de Midzomeravonden flink uitbreiden. Vorig jaar hadden we het entertainment gefocust op de Magische Vallei, maar we wisten met de huidige bezoekersaantallen dat het niet meer genoeg was. Vandaar de keuze om op 3 verschillende gebieden te focussen, wat enorm goede reacties heeft opgeleverd van de bezoekers. Wat de avonden tot een climax bracht was, dat we weer konden eindigen met vuurwerk. Het is zeker een lijn die we de komende jaren verder zullen zetten.

Mogen we ervan uitgaan dat de Midzomeravonden een vaste waarde zijn in het entertainment aanbod die jaarlijks zullen terugkeren?

Tessa: Ja, Absoluut! Het is een evenement dat in 2010 gestart is en door de jaren heen hebben we de waardering van onze bezoekers zien stijgen. Dit jaar hebben we zelfs een hoogtepunt bereikt wat betreft bezoekersaantallen. De Midzomeravonden komen zeker terug in 2015. Hoeveel precies en of deze ook op woensdag plaatsvinden weten we nog niet. Maar het zijn er meer dan in 2014.

Is het entertainment een grote kost in het jaarlijks budget?

Tessa: Het entertainment neemt elk jaar een belangrijkere plaats in onze budgetten, maar dat is ook niet meer dan normaal. Vorig jaar concentreerden we ons op 1 themagebied en dit jaar waren er dat 3. Met Halloween gaan we van 4 naar 6 avonden en daarnaast bieden we ook 2 nieuwe scarezones aan tijdens de Halloween Nights. Omdat te realiseren hebben we meer budget nodig. Als we kwaliteit hebben neergezet van een evenement, proberen we dat telkens te evenaren of te overtreffen tijdens het volgende seizoen en dat kost geld.

Voor vele parken is Halloween de belangrijkste periode van het jaar, In hoeverre is Halloween een belangrijk evenement voor Attractiepark Toverland?

Tessa: Halloween is een belangrijk evenement voor Toverland. Maar het is niet de belangrijkste, voor ons blijft dat nog steeds de zomerperiode. Maar Halloween is wel een mooie periode om in het najaar te knallen.

Attractiepark Toverland organiseert sinds 2001 de Halloween Nights. wordt er een stap gezet naar de Halloween evenementen zoals vele andere parken, Movie-park en Europa-park?

Tessa: In vergelijking met 2001 is het steeds spannender geworden. Het is niet onze intentie om er een echt horrorevenement van te maken in de toekomst. Ik denk dat wij nu precies op het punt zijn waar we willen zijn met het Halloween evenement. Het is wel Halloween met behoorlijke schrik momenten. Het is onze bedoeling dat onze bezoekers kunnen griezelen met een knipoog, waar ze toch schrik momenten beleven maar er toch om kunnen lachen. Ik moet wel eerlijk bekennen dat we ons niet echt richten tot de jonge bezoekers tijdens Halloween Nights. Maar door de Halloween Toverstaf heb je zelf je angst in de hand en dat maakt het voor vele leeftijdscategorieën toegankelijk.

Zijn loopspookhuizen iets dat we in de nabije toekomst ook in Toverland kunnen verwachten?

Tessa: Dat durf ik niet te zeggen. Wellicht is het iets waar we uiteindelijk niet meer omheen kunnen, want de grote namen in de Halloween wereld hebben er één of meerdere spookhuizen. Maar zoals gezegd moet het niet dadelijk horror zijn. Het moet nog bij Toverland passen. Om zo'n spookhuis te realiseren spreken we over een flink budget en investering en heb je plaats nodig. Het moet ook passen binnen Toverland als we iets willen realiseren, moet het ook goed en mooi zijn. Maar ik zeg nooit, nooit natuurlijk.

Vorig jaar konden we genieten tijdens het Toverlichtfestival van Hans Kazan, Magic unlimited en Luc, Lars & Angelique. Mogen we ons dit jaar ook verwachten aan dat topniveau?

Tessa: Op dit moment ligt onze focus op Halloween. Maar de eerste richtlijnen naar de Magische Winterweken worden al wel uitgestippeld. Hoe we het precies gaan invullen, kan ik op dit moment niet zeggen, omdat het de eerste stapjes zijn, maar we willen er weer een spektakel van maken.

Wat mogen we in de zomer van 2015 verwachten?

Tessa: Dat is een goede vraag, waar ik op dit moment het antwoord ook nog niet op kan geven. Wat ik wel verwacht is, nu wij eenmaal drie jaar een parkshow hebben aangeboden in het hoogseizoen, dat we daar niet meer omheen kunnen in de toekomst. Volgend jaar hebben wij geen grote uitbreidingen of investeringen op de planning staan en dan is het entertainment één van de dingen waar wij volgend jaar een verschil kunnen maken. Dat zijn zaken waar ik me de komende maanden ook op mag focussen.

Afsluiter

Wat zou jij graag zien verschijnen in Toverland op entertainment gebied?

Tessa: Ik zou graag het thema Toveren graag nog verder naar voren willen laten komen in het entertainment. Wij zijn een tijdje geleden met een project bezig geweest van tovenaars in opleiding, waarbij men een aantal Toverland medewerkers een aantal tovertrucs aanleerden. Dat waren gewoon medewerkers van overal bij de horeca, receptie en attracties die tussen de werkzaamheden door plots een tovertruc voor de gasten deden. Daar zou ik me graag ook op focussen. Die kleine belevingsmomenten maken soms een groot verschil.

Heb jij al eens een moment meegemaakt dat je nooit zal vergeten? Welk moment zal je nooit meer vergeten sinds je bij Toverland werkt?

Tessa: Als ik werk gerelateerd kijk, zijn de tofste momenten waarop we zo'n Midzomeravond draaien en alles wat we bedacht hebben op papier uitkomt. Of wanneer je maanden meewerkt aan het ontwikkelen van een show en uitkijkt naar het moment en alles gaat zoals je het hoopt. De opening van de Magische Vallei vond ik ook een zeer mooi moment. Uiteindelijk alle grote high lights uit de geschiedenis van Toverland, koester ik.

Wat is jouw favoriete plek in het park?

Tessa: Sowieso, een ritje in Djengu river, omwille van de muziek en het uitzicht gedurende de rit.

Van welke attractie krijg jij niet genoeg in Toverland?

Tessa: Een rondje Troy blijft me steeds verbazen. Dwervelwind is ook elk ritje anders. Dat zijn mijn twee favorieten.

Dank je wel Tessa voor je openheid en warm gesprek! 

Interview Tessa Maessen
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x