Interview Peter Eggink

1 januari 2019

Interview Peter Eggink

Tijdens de Magische Winterweken presenteert Attractiepark Toverland een nieuwe show genaamd: A Magical Dream. Tijdens deze show kunnen bezoekers genieten van 20 minuten pure magie, want zoals de naam van de show doet vermoeden worden er goocheltrucs en illusies opgevoerd. A Magical Dream is tot stand gekomen in samenwerking met goochelaar Peter Eggink. Maar wie is Peter nu precies en vanwaar komt zijn passie voor het goochelen? ToverlandFansite sprak onlangs met Peter en dat kan je hier lezen. 

Voor onze lezers die je minder goed kennen; beschrijf eens kort wie je bent en wat je precies doet?

Peter: Ik ben Peter Eggink en van beroep ben ik goochelaar, ondertussen doe ik dit al meer dan 20 jaar. Naast mijn optredens bedenk ik ook goocheltrucs voor onder andere David Blaine en Dynamo. Het creëren van zulke trucs brengt heel wat expertise met zich mee, daarom geef ik ook wereldwijd lezingen over de goochelwereld.

Als je mocht kunnen kiezen; wat doe je het liefst van al je bezigheden?

Peter: Wat ik het allerleukst vind om te doen is een verhaal verzinnen of een magieshow creëren voor de gast. Dat geeft mij het meeste voldoening om een verhaal te vertellen en daarmee mensen proberen te raken. Mensen meevoeren in een andere wereld, dat is mijn visie die ik heb en daar is het ook grotendeels mee begonnen als kleine jongen.

Is goochelen een hobby of je beroep? Hoe is de passie rond goochelen en illusies creëren ontstaan?

Peter: Zoals eerder aangegeven ben ik beroepshalve goochelaar, maar jaren geleden is het allemaal begonnen dankzij een goocheldoos. Toen ik deze voor het eerst kreeg, was ik gepakt door magie. De verbazing die je bij mensen kunt waarnemen, mensen verwonderen, dat was duidelijk het resultaat van deze goocheldoos (na wat oefenen natuurlijk). Als kind sloot ik mezelf op in mijn slaapkamer om alleen maar bezig te zijn met magie. Ik denk dat ik toen onbewust een eigen wereld gecreëerd heb, omdat de huidige maatschappij niet altijd even leuk was. Nu pluk ik hier de vruchten van en het publiek geniet daarvan. Daar doe je het natuurlijk allemaal voor.

Hoe vaak per jaar treed je op?

Peter: Gemiddeld zo’n 3 keer per week, maar als ik geen optredens heb blijf ik thuis om nieuwe trucs, shows of concepten te bedenken en soms ook uit te proberen. De combinatie van alles samen, is een fulltime job.

Treed je ook op in buitenland?

Peter: Ja, mijn laatste optreden was in Ierland en in het verleden heb ik al shows en producties gehad in België, Duitsland,… Het gaat overal heen, maar het meeste treed ik op in Nederland.

Hoe ben je in contact gekomen met Toverland? Wat was je eerste indruk van het park?

Peter: Het contact is begonnen via Facebook, Toverland zocht mensen om tijdens de zomermaanden aan klein goochelen te doen in karakter. Aangezien ik het tijdens de zomermaanden rustiger heb dacht ik bij mezelf, misschien kan ik hier wel iets mee doen. Maar uiteindelijk is het dat niet geworden. Ik had hiervoor contact met Luke, iemand van het entertainmentteam. Ik vertelde tegen hem dat ik bezig was met een eigen theatershow om op tournee te gaan doorheen Nederland. In theaters heb je alles van geluid, licht tot mooie faciliteiten om een mooie show te maken met een verhaal. Luke wist me toen te vertellen dat men nog op zoek was naar een show voor tijdens de Magische Winterweken. Misschien was dat wel iets? Ik heb vervolgens enkele video’s gestuurd zodat ze een indruk konden krijgen van wie ik was en wat ik deed. Snel hierna vonden de eerste gesprekken plaats en dat was in februari. Ik wist ook totaal niet waar ik me kon aan verwachten, ik dacht vroeger dat Toverland een kinderspeeltuin was. Maar die gedachten werden snel bijgesteld nadat ik een rondleiding kreeg, Avalon was toen nog in aanbouw en ik was gelijk verbaasd over de manier hoe ze de zaken hier aanpakken. De thematisatie die ze tot in de kleinste details doortrekken. De sfeer in het park, het is een perfecte samenhang van attractie, aankleding en muziek, en dat geheel brengt een mooi verhaal. Er zijn natuurlijk meerdere parken die niet alleen een attractie neerzetten, maar ook een verhaal. De sterkte bij Toverland vind ik dat ze erin slagen om dit toch op een totaal eigen manier te doen, dat vind ik echt knap en ik was tijdens de rondleiding echt onder de indruk. Ik heb een diep respect gekregen voor het park, ook voor wat ze achter de schermen allemaal doen. 

Is Toverland je eerste show in een attractiepark?

Peter: Ja, stiekem heb ik daar altijd al wel van gedroomd. Zo zie je maar dat dromen echt uitkomen als je erin blijft geloven. Mijn droom was om een mooi verhaal neer te zetten, om een mooie show te maken. Natuurlijk is Toverland het perfecte park daarvoor, in een ander park zou zo’n show minder goed passen qua sfeer en magie.

De shows, die hier in Toverland worden gegeven, zijn die verschillend van wat je gewoon bent? Hoe zijn deze verschillend met andere shows?

Peter: Dit is meer maatwerk, maar de essentie wat mijn theatershow zou moeten worden wordt hier in een notendop verteld. Daar zijn dankzij David enkele goede toevoegingen aan gedaan, door bijvoorbeeld voorwerpen te laten vliegen door de ruimte die ook enkel in een slaapkamer staan. Dat zijn zaken die ik natuurlijk ook meeneem naar mijn theatervoorstellingen in de toekomst.

Het is ook anders in dat opzicht dat ik gewend ben om stand-up op te treden. Maar dat heeft niet die sprookjessfeer die het hier wel heeft. Met stand-up is er minder verhaal vertellende. Tijdens mijn reguliere optredens is het een stuk stand-up comedy met magie, maar wel met dezelfde persoonlijkheid. Persoonlijk ben ik meer iemand die verhalen wil vertellen. A Magical Dream is eigenlijk wat ik wil brengen in het theater. Mocht ik de show alleen brengen voor volwassenen dan zou ik er wat meer grappen in steken. Het is natuurlijk een sprookje wat je verteld en dat moet het ook blijven. Zulke shows brengen dat is waar ik als artiest wil voor staan.

In heel wat opzichten is dit anders dan wat ik regulier breng in het land, maar als je naar een theatervoorstelling kijkt zou dit wel de essentie moeten zijn die ook het theater moet gaan hebben. Dat zijn we nu nog aan het opbouwen en een deel van mijn theatervoorstelling speel ik nu. Wel in een kleinere variant, maar toch is het zeer leuk om hiermee aan de slag te gaan en eventueel bij te sturen voor ik met een theatertour start.

Hoelang doe je erover om een show voor te bereiden of uit te werken? Bijvoorbeeld een show zoals A Magical Dream?

Peter: Best heel snel eigenlijk, het was al een rond verhaal doordat ik het voor mezelf al geschreven had. Soms ga ik het theater in en stel ik mezelf de vraag “wat ga ik nu vertellen”, want je moet uiteindelijk wel een verhaal hebben. Toen stelde ik mezelf de vraag, “waarom niet mijn eigen verhaal vertellen?”. En dat heb ik uiteindelijk ook gedaan, mijn eigen levensverhaal. De volgende stap is hoe je zo’n verhaal gaat visualiseren op het podium. Je hebt als kind een droom en met alle onzekerheden waar je als kind in aanraking mee komt toch die droom durven en willen vasthouden. Toen volgde ook snel het idee om met kinderen te werken om die emotie ook over te brengen. In Toverland werd het onderdeel met slaapkamer en bed bedacht. In totaal mag je toch een volledig jaar rekenen om een verhaal uit te werken en hoe je dit ook overbrengt naar de mensen en welke trucs je hieraan koppelt. Je kan niet zomaar elke truc gebruiken in eender welk verhaal, het totaalpakket moet kloppen. Een show valt of staat met de effecten, muziek, licht… Daar gaat heel wat tijd aan vooraf.

Hoe is de show A Magical dream tot stand gekomen? Zelf uitgewerkt of is dit een script van Toverland?

Peter: Na wat brainstormsessies hadden we een brouwketel met allerlei mogelijkheden die we zouden doen. Tijdens één van de gesprekken moest ik met een concept komen, maar ik had nog niets. Uiteindelijk dacht ik, we gaan blanco naar de gesprekken en we informeren eens wat men vanuit het park in gedachten hadden. Die gesprekken vonden plaats met de directie van het park en entertainment en nog iemand van techniek. Uiteindelijk werd er een droommachine aangehaald om in de show te verwerken met een typetje, maar ik ben niet iemand die graag een typisch karakter speelt. Je moet als artiest er ook 100% achter staan om een boodschap over te kunnen brengen. Daarom greep ik mijn theaterproductie, maar dan in een kleinere op maat gebrachte variant.

Het verhaal waar ik mee bezig ben gaat over een jongetje die een droom heeft, die op zijn slaapkamer zit, een eigen wereld creëert, een visie heeft en later goochelaar wil worden. De jongen transformeert in de oudere zichzelf en beleeft die droom al. Aan het einde van het verhaal gaat de transformatie terug en blijkt dat alles een droom was. Met als essentie dat men moet blijven geloven in dromen, want soms komen dromen echt uit.

Iedereen voelde het nadat ik mijn verhaal bracht en uiteindelijk was het dat wat we zouden doen. Heel het team zette de schouders onder de show en er kwamen verdere aanvullingen vanuit het team. Het was zo leuk samenwerken om dit verder uit te werken met het park. De dag van de première bleek dat de show ook zeer goed onthaald werd en dat was natuurlijk de kers op de taart.

Samengevat is het basisconcept van mezelf, maar ik zou het nooit kunnen brengen op deze manier zonder de samenwerking met Toverland.

Van alle attracties die Toverland aanbied, welk attractie zou jij graag eens willen doen?

Peter: Achtbanen vind ik zeer leuk, maar als ik echt moet kiezen dan zou ik voor Merlin’s Quest gaan. Het stukje dat je in de darkride beleeft past meer bij mij. Er wordt een verhaal verteld en dat is waar ik ook voor sta tijdens mijn shows. Dat mag gerust wat langer duren voor mij.

Zijn er nog toekomstplannen? Nog een showperiode in een attractiepark? Theater?

Peter: Ja, zoals eerder aangehaald ben ik bezig met het plannen van een nieuwe theatertour. Dat zit nu in een nieuwe fase en doordat ik nu een show opvoer in Toverland heb ik de smaak naar meer te pakken. In Toverland zijn het 2 weken lang telkens 3 shows per dag, maar ik haal er zoveel voldoening van.
Wie weet als de samenwerking goed bevallen is dat er nog wel toekomstige projecten volgen met Toverland. Daar zou ik zeker geen “nee” tegen zeggen.

Heb jij goede voornemens voor 2019?

Peter: Het klinkt cliché, ik heb een gezin en mag met veel plezier mijn werk doen. Maar als je als mens gezond kan blijven en zoveel mogelijk mijn ding kan doen is dat voor mij het belangrijkste. Dus gezondheid en leuke dingen doen met mijn gezin en als ik andere mensen kan blij maken word ik daar gelukkig van.

Dank je wel voor dit leuke gesprek en we wensen je veel succes met de verdere uitbouw van je carrière.

A Magical Dream maakt onderdeel uit van het entertainment aanbod die Toverland presenteert tijdens de Magische Winterweken. De show wordt nog tot en met zondag 6 januari 2019 gepresenteerd om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur. 

Interview Peter Eggink
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x